четвртак, 1. март 2018.

Школско такмичење из демократије и људских права 2017/2018. ш.г.

пише: Вадимир Гутић



Март - мјесец који најављује прољеће, али и бројна такмичења у нашој школи. Првог мартовског дана текуће године одржано је школско такмичење из демократије и људских права за ученике трећих разреда. Ученици су, уз самоиницијативно  бирање тема, на едукативан начин представили проблеме и планове акција за рјешавање истих. Занимљивим презентацијама и креативним цртежима упознали су стручну комисију са главним недостацима нашег друштва. Судије на овом такмичењу биле су професорице Радмила Јанковић, Драгана Вукоје и Жана Видаковић. Практична настава економске школе проблем је у многим градовима, па тако и у нашем. Важност дуалног образовања и заступљеност истог у нашој школи истакли су ученици III1. Као актуелну тему данашњице, екипа III2  изабрала је тему „Дискриминација на основу религијске припадности“.

Извор чистог ваздуха, идеално мјесто за шетњу  и одмор, само су неке од карактеристика које красе шуме Босне и Херцеговине. Око 43% површине ове државе покривају „плућа планете“,али се та цифра из дана у дан смањује. Плућа Земље су на издисају. На које начине човјек уништава шуме и колико је важно да се оне заштите објаснили су ученици III4. Озбиљност овог проблема препознала је и стручна комисија, па је овај разред наградила великим бројем бодова, чиме  су заузели друго мјесто. Ученици III3 изабрали су тему у складу са својом струком и заузели прво мјесто. Њихова тема носила је назив „Домаће извозимо, туђе увозимо“. У којој мјери се извозе производи из БиХ? Да ли су квалитетнији домаћи или  производи из увоза? Како бисмо помогли домаћим произвођачима да однесу превагу над иностраним?Одговор на ова питања дали су прехрамбени техничари. Побједничку екипу чинили су ученици: Анђела Антељ, Владимир Гутић, Милош Савић, Стефан Крстић, Митар Милићевић, Емилија Илић и Марија Стриковић.
Шеснаест минута било је довољно свим екипама да презентују своје портфолије. Ментор екипама III2,III3 и III4 била је професорица Александра Дармановић, док је ученике III1 за такмичење припремала професорица Неда Ћорић. Ове године такмичење се завршава на школском нивоу, али побједничка екипа с нестрпљењем очекује позив на финалну смотру пројекта „ЈА ГРАЂАНИН“ која се одржава у Сарајеву средином маја мјесеца.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly