петак, 6. октобар 2017.

Поново на Брегави

пише: Дајана Лојпур

Дана  6. октобра,   упутили смо се у Столац, град на Брегави, с циљем наставка дружења са партнерском школом, у оквиру пројекта „ Комшија је комшији територијални рођак“.  Склопљена су пријатељства међу ученицима и професорима двају школа , јер су позитивна енергија и  жеља за  унапријеђењем знања и вјештина доминантне с обје стране. Током свих мјесеци упознавања,колективног учења и дружења остварили смо корисну сарадњу и доказали да је могуће остварити лијеп однос упркос  километрима који нас дијеле.    
            Кишни дан није успио покварити расположење. Код нас као да је сијало Сунце, јер смо били мотивисани и жељни продуктивног рада. Приближава се крај пројекта, па смо вријеме искористили за дораду започетих активности и снимање документарног филма.  Разговарали смо о  протеклом времену и сложили се да је права срећа што смо имали прилику упознати људе, културу  и обичаје сусједних градова.
            Столац је познат и  по  „Сајму  херцеговачких плодова медитерана“ , који ове године обиљежава јубиларну деценију постојања. Број излагача  из године у годину расте, што довољно говори о квалитету ове манифестације, чији је основни циљ покретање и повећање  производње медитеранских култура. Ученици Средњошколског центра из Стоца су  такођер имали свој штанд , а ми смо им се придружили у обиласку сајма и раду на промоцији производа и укусних делиција , које су вриједно спремали ученици њихове кухарске школе. На тај начин  обиљежени су и   
„ Дани круха“, а ми смо им поклонили „требињска пецива“ , као мали знак пажње.  На Сајму је заступљен и наставно –едукативни сегмент, попут стручних радионица врхунских предавача, професора из регије, а теме су пољопривредног карактера.  Завршног дана манифестације бира се најљепше уређени штанд, а иако је конкуренција била велика, све наше симпатије освојио је штанд ученика столачке Средње школе , штанд  наших „ територијалних рођака“.  Сав скупљени новац ученици су уплатили на рачун Ане Рите Пуљић,   дјевојчице искреног , прелијепог осмијеха , која жели стати на своје ноге и заплесати са пријатељицама.
            Изванредна понуда и асортиман изложених експоната врхунског квалитета  и хунманитарна идеја младих људи великог срца уписала се у мемоаре лијепих сјећања.  Столац је заиста добио једну нову димензију у нашим срцима, и освојио нас љубазношћу њихових ученика, професора и директорице, природним љепотама, хладном Брегавом ,  али и својим манифестацијама и културним дешавањима.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly