понедељак, 5. јун 2017.

Изложба „Српске иконе XVI-XVIII вијека из цркава и манастира са простора БиХ“


Сарадња наше школе са Музејом Херцеговине прераста у традицију. Овај пут сарадња је настала на иницијативу и на основу сарадње библиотекарке Жане Видаковић и ове културне институције.  Повод је био изложба Српске иконе  XVI-XVIII вијека из цркава и манастира са простора БиХ. Ову изложбу заједно са библиотекарком током два дана обиши су ученици III2 и II1 одјељења наше школе. 
Изложба је уприличена у организацији Секретаријата за вјере Републике Српске, Академије наука и умјетности Републике Српске и Музеја ХерцеговинеТребиње. Аутори изложбе су: проф. Љиљана Шево, историчар умјетности, Драган Давидовић, историчар и академик Миливоје Унковић, сликар.
Ученици су имали прилику да виде иконе и царске двери из манастира Житомислић, Добрун, Ломница, те иконе из цркава и манастира у Фочи, Чајничу, Висиком, Ливну, Сарајеву, Бусовачи, Требињу, Гомионици и цркве брвнаре из села Блашког. Богатији за једно ново искуство, надахнути духовним благом ученици су изразили задовољство и жељу да и даље прате оваква културна дешавања.







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly