недеља, 4. јун 2017.

PISA тестирање

Агенција за предшколско, основно и средње образовање реализује ове године пробно истраживање знања, вјештина и компетенција ученика првих разреда средњих школа у БиХ - PISA 2018.
Истраживање је започето 3.априла, а проводи се у 80 средњих школа и обухвата више од 4000 ученика.
PISA( Programme for International Student Assessment)је програм међународног истраживања знања и вјештина ученика у доби од 15 година. Спроводи се под покровитељством Организације за економску сарадњу и развој (OECD). PISA 2018 је седмо PISA тестирање које се спроводи од 2000. године и укључује 82 државе свијета.
БиХ први пут учествује у овом истраживању у којем се испитују знања и вјештине из три области: читалачка, математичка и писменост из природних наука. Ово истраживање пружа информације о образовним системима и омогућава упоређивање ученика из великог броја земаља. Процјењује и знање повезано са реалним животним ситуацијама и вјештине и спремност за будуће учествовање у друштву одраслих. Овим путем жели се идентификовати области које школе, образовни системи и власт требају унариједити.
У нашој школи ово тестирање је спроведено 24. маја, а у њему су учествовала 52 ученика првих разреда који су насумично изабрани.
I


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly