субота, 3. јун 2017.

Наставак пројекта "Комшија је комшији територијални рођак"

Пише:Дајана Лојпур

Дана 19. маја упутили смо се у град на Брегави, с циљем наставка пројекта
 „ Комшија је комшији територијални рођак“, у коме наша школа сарађује са Средњом школом из Стоца. Наше „ комшије“ су нам показале љепоте средњовјековне културе њиховог града, као и живи приказ једног средњовјековног дана у животу витешке тврђаве.
            Заједно смо посјетили „ 3. Столачку тарчу „ , једини сајам са тематиком средњег вијека у Босни и Херцеговини, у старом граду Видошком, која се одржава на иницијативу ЈУ „ Радимља“.
            Тарча, тарга или taboloccium anglum представља назив за једну врсту штита, обично квадратног облика, који се јавља у Европи од 13. вијека. Ови штитови, веома често у комбинацији са мачем, један су од најчешћих мотива орнаментике стећака с подручја Херцеговине.
            Илузионисти Маковог театра, витезови Херцег Стјепана, дјевојке у ренесансним хаљинама, мачевање, и мноштво сличних игара, изгледали су веома занимљиво. Представили су нам плесну културу касног средњег вијека и ране ренесансе, три принципа глагољице, радионице мачевања и чаробњаштва. Имали смо прилику пробати храну и пиће, погледати оружје, а неки  наши ученици су се окушали и у стреличарству. У подножју старог града могли смо погледати сајам старих заната.
            Програм се наставио касно у ноћ, а ми смо кренули назад  у Требиње, испуњени утисцима и одушевљењем. За нас је све ово било ново и лијепо изненађење, јер смо макар на тренутак могли  оживјети прошлост и уживати у љепотама средњовјековне културе.

            Новинарска секција је била вриједна и снимила је радио – емисију о овом догађају , која ће бити емитована на Радио Требињу. 




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly