среда, 22. фебруар 2017.

Наставак пројекта "Комшија је комшији територијални рођак"

Пише: Дајана Лојпур

Под покровитељством Америчке амбасаде у БиХ, нaша школа учествује  у пројекту „Комшија је комшији територијални рођак“. У сарадњи са професорима и ученицима средње школе из Стоца, заједнички осмишљамо и реализујемо различите активности с циљем упознавања, развоја толеранције, те учвршћивања везе између двају школа.
Сунчани 22.фебруар искористили  смо  да  узвратимо посјету, и упознамо столачку средњу школу. Имали смо још један разлог, а то је обиљежавање „ Дана  ружичастих мајица“, Дана борбе против вршњачког насиља. Свјесни чињенице да је насиље, било каквог облика, присутно свакодневно, у свим окружењима, одлучили смо подићи свијест о овом проблему, с могућим тешким последицама у краткорочној и дугорочној перспективи развоја младих. Истраживања која је спроводио „ Unicef“ показују  да је већина ученика , макар једном, била изложена неком облику вршњачког насиља, а најучесталији су физичко насиље, вербално насиље, сплеткарење, ширење неистина, пријетње и застрашивања.
 Милиони младих људи, широм свијета обиљежавају „Дан ружичастих мајица“, а обиљежава се последње сриједе у фебруару. Овај дан се обиљежава од 2007. године, када је један дјечак у Канади био изложен вршњачком насиљу  због доласка у школу у ружичастој мајици. Вршњаци су узнемиравали, исмијавали, психички и физички злостављали тог дјечака. Касније се испоставило да је мајица симболизовала дјечакову подршку мајци, тешко болесној од карцинома дојке. Школске колеге су се солидарисале са злостављаним дјечаком и сутрадан су се сви појавили у ружичастим мајицама.Од тада је ружичаста мајица препознатљив симбол иницијативе и међународно препознате годишњице превенције вршњачког насиља у школама. У Бих се тај датум обиљежава од 2016. године.
Код наших партнера,  у Стоцу, тај дан је обиљежен на пригодан начин. Професори  Жана Видаковић и Крстољуб Којовић  су одржали по један час у циљу презентовања рада својих секција, те формирања будућих, заједничких планова сарадње.У склопу активности тога дана, професорица Слађана Скочајић је за ученике и професоре обје школе одржала радионицу на тему „Вршњачко насиље и комуникација“. Ненасилном комуникацијом сузбијамо насиље, ћутањем одобравамо такво понашање, а не боримо се против њега. Наши ученици су ,такође, учествовали у спортско- рекреативним активностима, трчању у врећи, повлачењу конопца, и трчању у повезаним паровима. Побједници спортских игара  добили су занимљиву награду, похвалу од директорице столачке средње школе, и петак , 24. 02.  као дан без испитивања.  Приликом ове посјете смо се боље упознали, учврстили пријатељства и сазнали нешто више. Сарадња школа се наставља кроз нове сусрете наших секција, предавања професора и организовање разних манифестација. Новинарске секције требињске и столачке школе снимиле су радио-емисију о овом догађају која ће бити емитована на Радио Требињу.










Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly