среда, 27. мај 2015.

Препоручујемо књигу

Аутор: Марија Памучина



Горан Петровић „Ситничарница Код срећне руке“
За роман „Ситничарница Код срећне руке“ Горан Петровић је 2000. године добио НИН-ову награду. Сасвим несвакидашња радња романа уводи нас у свијет читања показујући да је управо читање највиши чин стваралаштва и креативности, значајнији и чудеснији од самог писања. Кроз судбине Анастаса Бранице, Адама Лозанића, Наталије, Јелене и других јунака романа писац нам предочава идеју да сви они који у исто вријеме читају исту књигу могу да се сретну у тој паралелној стварности која се чини смисленија од постојеће и која омогућава да се деси оно што у реалности ових јунака није могуће. Овај роман је својеврсна препорука књиге и читања у времену када су се медији ставили испред књиге као једног посебног и продуховљеног начина спознавања свијета око себе и себе самог.


Салман Ружди „Харун и море прича“
Тајна и чаролија настанка приче интригирала је свјетске писце свих времена. Салман Ружди у књизи „Харун и море прича“ зарања управо у тај свијет приче и причања. Харунов отац Рашид био је чувен по свом приповиједачком дару који је изненада нестао када га је жена напустила. Непресушни извор приче и неизрециви приповиједачки таленат због кога је Рашид добио надимак Океан идеја и Шах Бла-Бла, одједном се угасио. Узмете ли ову књигу у руке пред вама ће се отворити чудесни свијетови на граници између стварности и маште. Иза бајковите, наизглед дјечије приче, аутор ће откривати важне теме живота, љубави и умјетничког стварања.




Ричард Бах „Галеб Џонатан Ливингстон“

Ово је једна од оних „књига за сва времена“.
Кроз причу о галебу који је био различит од других и који се није бојао својих снова и циљева без обзира на очекивања средине, писац нам је откривао смисао трагања за срећом, смислом живота, трагања за нечим бољим и љепшим.
Ово дјело је и савремена бајка и алегорична прича. Њен јунак је један галеб, али не обичан галеб. Џонатан Ливингстон је симбол креативног бунтовника, усамљеника чији ставови не наилазе на одобравање заједнице. Тежећи иновативности, а за добробит заједнице, он се замјера другим галебовима и бива изолован и одбачен. Својим истрајношћу и упорношћу он шаље једну важну поруку свима онима који имају идеје и снове да од њих не одустају јер ће једино тако бити у правом смислу срећни.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly