среда, 27. мај 2015.

Стари градови

Приредио: Лазар Радан
(према књизи Војислава Кораћа "Требиње")

На подручју Требиња осим опште познатог Старог града, налазе се још 3 града-утврде који датирају још из средњег и старог вијека.

1. Клобук
То је средњовјековни град који се налази  на око 8 км од Требиња, на путу Требиње-Никшић. Први пут се помиње у 10. вијеку под именом Ормос – Врм.
Данашње име носи од аварске ријечи klobuk што значи капа, јер облик града подсјећа на капу. Да је био јако утврђење говори нам податак да је 1477. године пао под турску власт, што је чак 11 година послије пада Требиња. У турском посједу, са мањим прекидима (1694-1699), остаје до 1878. године када га је заузела Аустро – Угарска уз помоћ јаких артиљеријских снага. Турци су напустили град преко стрмих стијена уз помоћ конопаца. Град је данас рушевина и није искориштен у туристичке сврхе, нити је рестауриран.


2. Мичевац
Утврда – град по имену Мичевац налази се на око 3 км од Требиња на путу Требиње – Никшић. Не зна се када је град подигнут, али зна се да данашње зидине датирају из средњег вијека, односно периода династија Павловића и Косача. За град се веже легенда да га је подигао војвода Мичета, а према историјским подацима град је био у посједу Херцег-Стјепана Косаче од 1438. године. Град је био у улози царинарнице све до његовог пада под Турке, када је град порушен и никада више није обновљен. Осамдесетих година ХХ вијека у граду су вршена
археолошка ископавања, гдје је нађено много историјског материјала, а саме зидине су конзервиране – заштићене од даљег пропадања.

3. Херцегов град
Овај град налази се код села Завала у Поповом пољу. Град је јако мали али је, како каже историчар Војо Кораћ, јако лијеп.  Направљен је на малим стијенама на око сат времена хода од манастира Завала. Град је јако срастао са стијенама и тешко га је пронаћи. По легенди, град је саградио Херцег-Стјепан Косача послије напуштања свога Благаја. Данас град пропада и дјелимично одолијева зубу времена, а у току посљедњег рата био је на линији разграничења, тако да је терен око њега миниран и готово немогуће га је посјетити у овоме тренутку.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly