среда, 27. мај 2015.

Пројекат УПОЗНАЈМО СЕ- РАЗУМИМО СЕ

Аутор: Јована Ераковић
Ове године наша школа је реализовала још један пројекат који је подстицао ученике на развијање позитивних иницијатива у својој заједници.

Ријеч је о пројекту „Упознајмо се– разумимо се“који подржава Америчка амбасада у Бих. Учесници у пројекту су ученици других и четвртих разреда, чланови новинарске секције и предузећа за вјежбу, те професор координатор пројекта Васиљко Шкриван и професорица Слађана Скочајић. Смисао пројекта је био повезивање два територијално удаљена града, из различитих културолошких и етничких окружења. Наши партнери у овом пројекту су ученици Средње школе „Фра-Мартин Недић“из Орашја и њихове професорице Енида Тукуљ и Љубица Недић.


У току реализације пројекта током априла и маја мјесеца обављене су двије узајамне посјете партнерских школа. У априлу су Требињци посјетили Орашје гдје су упознали своје домаћине, њихову школу, град и његове знаменитости. Заједничка радионица на тему „Мањине – предрасуде и дискриминација“ била је темељ развијања сарадње и подстицај младима да раде на унапређењу свог друштвеног живота, живота без стереотипа, предрасуда и дискриминације. Гости су имали прилику да упознају град Орашје и његове културно-историјске знаменитости попут жупне цркве Узнесења Дјевице Марије и Фрањевачког самостана у Толиси те Султанске Азизија Џамије. Имали су прилику уживати у богатој музејској збирци, те разгледати библиотеку са великим бројем старих вриједних књига. Наша школа, као домаћин, примила је у мају госте из Орашја. Сусрет је био срдачан, а дружење се наставило кроз обилазак школе и града. И овај пут едукативни и радионички дио дружења био је веома интересантан. Као учесници заједничке радионице на тему „Толеранција – млади у заједници без
баријера“ ученици су показали да су спремни бити амбасадори праведнијег и толерантнијег свијета чији је основни задатак поштовање људских права. Наградни квиз, за чије учешће су се могли пријавити сви заинтересовани ученици, био је прилика да се покаже знање о демократији и људским правима, а круна тог знања су биле и вриједне награде за најуспјешније такмичаре.

Оно што је овај пројекат учинило посебно интересантним јесте то што су ученици једни друге угостили у својим домовима. На овај начин је популарисан нови вид туризма „кауч по кауч“,који у Европи узима маха преко „kauč surfing“мреже, и један позитиван нови вид пријатељства „homestay hospitality“.
Сви учесници су добили мајице са одштампаном мапом БиХ на којој је уцртана релација Требиње-Орашје и порука УПОЗНАЈМО СЕ – РАЗУМИМО СЕ.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Printfriendly